Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is in principe hetzelfde als een gewone zorgverzekering het enige verschil is dat een collectieve zorgverzekering voor een groep is en niet voor een individu zoals bij een gewone zorgverzekering het geval is. Daarnaast sluit je een collectieve zorgverzekering in de meeste gevallen niet direct af bij de zorgverzekeraar maar bij een tussenpersoon waarbij de collectieven zijn aangesloten. Een tussenpersoon voor een collectieve zorgverzekering kan een werkgever maar ook een vereniging zijn.

Voordelen van een collectieve zorgverzekering

Het voordeel van een collectieve zorgverzekering ten opzichte van de normale zorgverzekering is dat u bij een collectieve zorgverzekering een collectieve korting op de verzekeringspremie krijgt. In sommige gevallen kan een collectieve zorgverzekering extra voordelig uitpakken wanneer je tot een bepaalde groep mensen hoort. Een aantal zorgverzekeraars biedt op de collectieve groep afgestemde aanvullende zorgverzekeringen aan. Wanneer u een collectieve zorgverzekering via uw sportvereniging afsluit is de kans aanwezig dat de zorgverzekeraar een aanvullende zorgverzekering voor sporters met een uitgebreide dekking voor fysiotherapie aanbiedt.

Collectieve zorgverzekering niet per definitie goedkoper dan reguliere zorgverzekering

Collectieve zorgverzekeringen hebben niet alleen voordelen voor de consument maar ook voor de zorgverzekeraar. Met een collectieve zorgverzekering kan een zorgverzekeraar relatief veel klanten tegelijkertijd binnenhalen. Dit geeft de zorgverzekeraar een stevige onderhandelingspositie met de zorgverlener, op deze manier kan de zorgverzekeraar het voor elkaar krijgen zorg tegen korting in te kopen, een deel van de korting op de zorg wordt aan de klant doorberekend. Een collectieve zorgverzekering levert u gemiddeld een korting van 7% op de basis verzekering op. Dit betekent dat u op jaarbasis in ieder geval een bedrag tussen de 80 en 100 euro per jaar kunt besparen. Sommige zorgverzekeraars geven bij een collectieve zorgverzekering naast de korting op de basis verzekering ook korting op de aanvullende verzekering. Het afsluiten van een collectieve zorgverzekering betekent niet dat je automatisch een goedkope zorgverzekering hebt afgesloten. Een zorgverzekering zonder collectieve korting kan toch goedkoper zijn dan een collectieve zorgverzekering, daarnaast kan het voorkomen dat de dekkking van een reguliere zorgverzekering beter is dan de dekking van een collectieve zorgverzekering. Voordat u besluit een collectieve zorgverzekering af te sluiten is het goed de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.