Overstappen zorgverzekering

Iedereen die een zorgverzekering bestaande uit een basis verzekering en een aanvullende verzekering heeft afgesloten kan jaarlijks overstappen van zorgverzekering, let wel op dat het voor iedereen verplicht is een geldige basis verzekering te hebben. Het overstappen van zorgverzekering is een mogelijkheid wanneer de dekking en voorwaarden van uw huidige zorgverzekering niet meer voldoen. Een andere reden voor het overstappen van zorgverzekeraar is bijvoorbeeld dat de verzekeringspremie van uw huidige zorgverzekeraar hoger is dan de verzekeringspremie van de beoogde zorgverzekeraar terwijl u voor dezelfde zorg verzekert bent. Let bij het overstappen van zorgverzekering niet alleen op de verzekeringspremie maar ook op de dekking van de zorgverzekering en de hoogte van het eigen risico. Voor het overstappen van zorgverzekering is het van groot belang dat u de huidige zorgverzekering eens goed vergelijkt met de beoogde zorgverzekering, vergelijk meer dan alleen de zorgpremie.

Overstappen zorgverzekering – stap 1 huidige zorgverzekering opzeggen

Veel mensen zijn bang voor het overstappen van zorgverzekering en denken dat dit een ingewikkeld en tijdrovend proces is. Veel mensen weten niet dat het overstappen van zorgverzekering eigenlijk niet veel voorstelt. Zoals u wellicht al wel weet kunt u een maal per jaar overstappen van zorgverzekering. De eerste stap die u dient te nemen is het opzeggen van de huidige zorgverzekering, dit kunt u voor de eerste van de maand januari van het volgende kalenderjaar doen. Het opzeggen van de huidige zorgverzekeraar dient u schriftelijk te doen, let op de vertraagde postbezorging rond de feestdagen en zorg echt dat de opzegbrief voor de eerste januari van het nieuwe kalenderjaar bij uw huidige zorgverzekering is ontvangen. Indien u bij uw huidige zorgverzekeraar een betalingsachterstand heeft is het niet mogelijk om de zorgverzekering op te zeggen en over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Overstappen zorgverzekering – stap 2 nieuwe zorgverzekering afsluiten

De tweede stap bij het overstappen van zorgverzekering is het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Wanneer uw huidige zorgverzekering is opgezegd heeft u tot 1 februari van het nieuwe kalenderjaar de tijd om een andere zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat dan altijd met terugwerkende kracht op 1 januari in. Let goed op dat u voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten anders loopt u de kans een boete te krijgen. Het is namelijk voor iedere Nederlander ouder dan 18 jaar verplicht een geldigde basis zorgverzekering te hebben. Met betrekking tot de basis verzekering dient iedere zorgverzekeraar uw aanvraag te accepteren, voor de aanvullende zorgverzekering mag een zorgverzekeraar uw aanvraag weigeren, houd hier rekening mee.