Zorgverzekering buitenland

Veel Nederlanders gaan er vanuit dat de door hun in Nederland afgesloten zorgverzekering geldig blijft wanneer zijn in het buitenland gaan wonen, werken of stage lopen. Helaas is de in Nederland afgesloten zorgverzekering niet altijd in het buitenland gelding en moet er een zorgverzekering buitenland worden afgesloten.

Zorgverzekering buitenland bij vakantie

Wanneer u op vakantie gaat naar het buitenland bent u verzekert tegen zorg met de zorgverzekering die u in Nederland heeft afgesloten. In dit gevalt hoeft u geen zorgverzekering buitenland af te sluiten. Het is wel aan te raden op bij uw zorgverzekeraar een Europese Zorgpas (EHIC) aan te vragen. Met de Europese Zorgpas hoeft u wanneer u tijdens de vakantie gebruik maakt van zorg de kosten niet eerst zelf te voldoen maar voldoet uw zorgverzekering de gemaakte kosten direct aan de betreffende zorginstelling. Wees er wel van bewust dat het niet de bedoeling is op vakantie te gaan om u in het buitenland te laten behandelen. Wanneer u gebruik wilt maken van een behandeling in het buitenland dient u eerst met uw zorgverzekeraar te overleggen.

Zorgverzekering buitenland en u bent korter dan drie maanden in het buitenland

Wanneer u in het buitenland gaat studeren, stage lopen of werken voor een periode korter dan drie maanden dan bent u in de meeste gevallen met de Nederlandse zorgverzekering verzekert tegen zorg in het buitenland. Het is aan te raden om ruim voor vertrek wel even de polis van uw zorgverzekering door te lezen en eventueel een aanvullende zorgverzekering buitenland af te sluiten.

Zorgverzekering buitenland wanneer u langer dan drie maanden in het buitenland bent.

Gaat u voor langer dan drie maanden naar het buitenland, schrijft u zicht in Nederland uit en gaat u werken voor een buitenlandse werkgever dan heeft u in de meeste gevallen recht op de sociale verzieningen en dus ook de zorgverzekering van het desbetreffende land. Verdiep u voor vertrek goed in deze materie en sluit indien u dit nodig achten een (aanvullende) zorgverzekering buitenland af. Wanneer je in een van de onderstaande landen gaat werken dan vervalt je Nederlandse zorgverzekering per direct: