Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk een zorgverzekering niet alleen op premie

Jaarlijks kunt u een andere zorgverzekering kiezen. Wanneer u van plan bent over te stappen naar een andere zorgverzekeraar doet u er verstandig aan om eerst de zorgverzekering van uw huidige zorgverzekeraar te vergelijken met de zorgverzekering die andere zorgverzekeraars aanbieden. Wanneer u zorgverzekeringen gaat vergelijken is het verstandig om niet alleen de premies van de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

De verzekeringspremie is de minst geschikte eigenschap van een zorgverzekering om mee te vergelijken. Een zorgverzekering sluit u tenslotte af om van de benodigde zorg te kunnen gebruiken wanneer uw gezondheid deze zorg nodig heeft. Hierdoor zijn zowel de dekking als de voorwaarden van een zorgverzekering eigenschappen waaraan de verzekeringspremie ondergeschikt is en zorgverzekeringen goed op te vergelijken zijn. De dekking en de voorwaarden van een zorgverzekering verschillen per zorgverzekeraar in welke situatie u recht heeft op zorg en welk aandeel van de zorgkosten door de zorgverzekering worden vergoed.

Zorgverzekering vergelijken op dekking

Een zorgverzekering bestaat altijd uit een basisverzekering en eventueel uit een aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen verplicht, een aanvullende zorgverzekering is niet voor iedereen verplicht. Ondanks dat de basisverzekering voor iedereen verplicht is verschilt de verzekeringspremie en de dekking van de basisverzekering per zorgverzekeraar. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het dus van belang om per verzekeraar te kijken wat er onder de basisverzekering valt en onder welke voorwaarden de dekking geldt. Daarnaast is het ook verstandig om naar de dekking en de hoogte van de premie van eventuele aanvullende verzekeringen te kijken en deze mee te nemen in het vergelijken van zorgverzekeringen.

Het kan namelijk zijn dat bepaalde zorg bij zorgverzekeraar A niet onder de basisverzekering valt en u hiervoor een aanvullende verzekering af dient te sluiten terwijl dezelfde zorg bij zorgverzekeraar B onder de basisverzekering valt. De basisverzekering van zorgverzekeraar B heeft echter minder gunstige voorwaarden dan de aanvullende verzekering van zorgverzekeraar A waardoor het de moeite waar is maandelijks een aantal euro’s extra te betalen waardoor u tegen gunstigere voorwaarden bent verzekerd. Deze euro’s haalt u makkelijk uit uw zorgverzekering wanneer u last heeft van een aandoening of beperking en hierdoor extra zorg nodig heeft.

Natura- of restitutieverzekering zorgverzekering vergelijken

Naast het vergelijken van de dekking en premie van de verschillende zorgverzekeringen is het ook verstandig te kijken of de zorgverzekering een naturaverzekering o restitutieverzekering betreft. Bij een naturaverzekering heeft de zorgverzekeraar een overeenkomst afgesloten met een bepaalde zorgverlener. Wanneer u gebruik maakt van de zorg die deze zorgverlener aanbied zal de zorgverzekeraar de gemaakte kosten direct aan de zorgverlener beïnvloeden. Natuurlijk heeft u altijd de mogelijkheid om de zorg van een andere zorgverlener te gebruiken, echter wordt dan slechts een deel van de gemaakte kosten door uw zorgverzekeraar vergoed. Wanneer er sprake is van een restitutieverzekering bent u geheel vrij een zorgverlener te kiezen. De gemaakte kosten dient u eerst zelf aan de zorgverlener te voldoen, vervolgens kunt u een declaratie bij uw zorgverzekeraar indienen waarna deze afhankelijk van de voorwaarden de gemaakte kosten geheel of gedeeltelijk vergoed. Veel succes met uw verzekering vergelijken.